mandag 30. april 2012

HAGEDAG


Etter mye "smøring" på hjemmefronten har jeg i dag endelig fått til en garasjeryddings-og hage-dag. Vi startet dagen med full opprydding i garasjen. Det ble et smellfullt hengerlass, ja. Så godt å få garasjen ihvertfall halvfull igjen. Min samboer hadde lyst til å utsette dette til 2014 sto det på lapp, men med utmerkede premier underveis i ryddingen lot han seg overtale :-) . Jeg tok min første økt med utpakking av ulike typer gress og strå som har vært behørig innpakket i vinter. Disse har stått på isopor med steinull rundt og plast på toppen inntil et hushjørne. Dette ser ut til å ha vært et vellykket resultat.
Her sees fra venstre: Calamagrostis "Overdam" som er en herdig gressart som liker seg godt i en stor urne. Jeg har plantet den sammen med viltvoksende eføy som det er mye av her ved sjøen. Den er lett å stelle, trenger å bli klippet ned om våren og deretter vannes moderat. Til høyre for denne er det faktisk en gressløk som har overvintret i denne potten. Den ser jo litt "pjusk" ut, men har fått ny toppjord, blåkorn og vann i dag. Bakover i bildet har jeg ulike urner med Hostaer. Er glad i det vakre bladverket, men måtte grave  mange opp av bed. Sneglene elsker jo Hostaer. Har mer kontroll når de står i høye urner.


I fjor plantet jeg 40 stk ruteliljer, Fritillaria. 3 stk har kommet opp så langt, men ser masse blader. Disse har jeg rundt flaggstanga mellom roser og synes de er utrolig vakre. Bildekvaliteten er det desverre værre med, vanskelig å ikke skjelve på hånda. De er så små og sarte.



Vi har ogå sådd litt plen-frø i dag. Det var nødvendig pga litt graving her tidligere i år. Godt å få det gjort. Har lenge vurdert om jeg skal anlegge gangheller som jeg støper selv, men har ikke endelig bestemt meg for hvordan gangstien skal være, derfor gress så lenge.
Vi handlet forøvrig  plenfrø på plantasjen sammen med ny påfyllingsjord i beddene og bark til nye prosjekt om jeg rekker.
Det mest artige med hele turen ble mitt nye minidrivhus til kr.990,-. Har i mange år ønsket meg et stort drivhus, men der vi har plass til det i hagen er det dessverre altfor lite lys. Da passet det bra med et lite terrassehus som jeg kan stå opp til om morgenen med min morgenkaffe og "kikke innom".
Og her er mitt lille "hus":


Jeg har lenge hatt lyst på pil og dette treet til venstre på bildet fant jeg ogå på Plantasjen i dag. Er visst veldig herdig, her i Østfold ihvertfall (Salix alba). Får nok lese litt på nett og orientere meg litt om vann, gjødsel og div.
Jeg er fornøyd med dagen .
Ha en riktig god 1.mai alle sammen :-)

fredag 27. april 2012

PELARGONIASTIKLINGER

Dagen i dag med regn og blåst gjorde sitt til at hagearbeidet nok en gang ble utsatt. I stedet plantet jeg fire nye pelargoniastiklinger. Lar gjerne de avskjærte stiklingene lufttørke en times tid før jeg planter de. Denne gangen har jeg blandet såjord med pelargoniajord iblandet litt Perlite. Vermiculite strør jeg litt på toppen. Begge disse produktene er vulkansk jordforbedringsmateriale som er med på å absorbere og avgi fuktighet. Jorden blir også mer porøs og luftig og pelargoniaene blir glade og fornøyde. Jeg vanner små stiklinger fra "bena" -lar de gjerne stå i et plastfat ca 10 min og trekke vann.
Disse stiklinger ble plantet i dag:
Bulls Eye
Miss McKinsey
Mikael O.
Zena
Alle er fra Sørgårdens Pelargoner i Sverige.



torsdag 26. april 2012

"SÅDDEN MIN"

18.april satte jeg mine erteblomstfrø, Lathyrus odoratus L. 2 frø i hver av disse pottene. Mens jeg venter på at de skal vokse, vanner j med sprayflaske. Denne arten har både rødt i ulike sjateringer, rosa, blått og hvitt i seg.
Om litt skal de knipes litt. Jeg leste i en fagartikkel at erteblomster faktisk kan klare ned til -5 grader under forutsetning av at de har beskyttelsesduk over seg. Tørr jeg dette tro? Det må jeg nok tenke litt på¨...
Samtidig er det bra å få frigjort litt vindusplass.


AFRIKAS BLÅ LILJE,AGAPANTHUS

Disse vakre liljene tok jeg med fra Madeira tidligere i år. Sorgen ble stor da jeg glemte de ute i ett døgn i -2gr.
Da var jeg nødt til å ringe inn til "Hagen for alle" og be om råd og hjelp. De sørgelige slappe og frosne bladene klippet jeg ned og satte den opp i stuen foran vinduet. Nå  ser det faktisk ut som den er reddet. Jeg håper iallefall på vakker blomstring og et eksotisk innslag på terrassen i sommer. Disse trives med å dyrkes i potter og liker å ha det litt trangt. Blomstringen skjer i juli-aug. med langstilkede, vakre blå eller hvite blomsterskjermer.
Jeg bare gleder meg!
De må vinteroppbevares inne, forresten.



tirsdag 24. april 2012

HAGEKOS





Tusenfryd og vårløker i skjønn forening. Har vært så utrolig spent på mine nye tulipanløker jeg kjøpte og satte i høst. Dette er "Viridiflora Nightrider" med sin vakre grønne kant sammen med "Fringed Curly Sue", dypere lilla. Synes selv dette var vågalt av meg med tanke på at vi har rødt hus, men nå lar jeg det stå til og håper naboen også blir fornøyd. Jeg er nok en litt "låst farge freak" med tanke på harmoni i fargeskalaen,men samtidig har jeg sett så mange dristige valg hos andre hageelskere som har vært vellykket.
Forresten: Løkene har fått en neve benmel ca.pr.kvm. De liker det!  De jeg har hatt inne i våres som er avblomstret  er satt i garasjen til utplanting i høst. De har også fått litt benmel der de står og visner ned og kjeder seg til neste blomstring.
.

mandag 23. april 2012

BETONGSTØPING

Dette er virkelig en morsom hobby. Selv har jeg kjøpt ferdigblandet B20 betong som jeg har blandet ut med vann. Dette kan fort bli noe tungt å jobbe med derfor setter jeg visp på drillen og kjører i vei. Jeg har plukket frem mange egnede former fra kjeller og loft. Formene smører jeg med matolje. Deretter legger jeg et relativt tykt lag med betong i formene. Jobber litt ekstra med kantene for at disse skal bli så bra som mulig. Da er det bare å sette til tørk ca et par døgn avhengig av formens størrelse og tykkelse. Jeg har laget meg noen sjablonger (av tykk filt)som jeg synes preger betongen på en fin måte. Disse ligger i formen og tas av når produktet er ferdig tørket. Jeg har forsøkt ulike malingsteknikker også, men foreløpig er jeg mest fornøyd med å svampe lett inn hvit maling blandet med vann. Dette er jo tross alt grovmateriale!
Send meg gjerne kommentarer, spørsmål eller innspill til arbeidet. Dette ble en forklarende kortversjon håper jeg.


mandag 16. april 2012

HAGEMESSA 2012

Hyggelig med tur til hagemessa i helga. Vi var der på fred.datra og jeg. Handlekurven ble jammen full (egentlig helt vanlig). Takk til jentene på pelargonianettet som stilte med strålende humør, noe vi satte pris på.
Det ble noen nye pelargoniaer på meg:
Vectis Glitter
Sancho Panza
Honeywood Suzanne, så utrolig vakker med sine ferskenfargede blomster på lang stilk til tross for at den er småvokst.
P.Gibbossum- første gang jeg har denne gule langstilkede. Håper jeg virkelig får den til.


torsdag 12. april 2012

PÅ TUR I HAGEN I DAG

På tur i hagen i dag. Har vel aldri før opplevd at rosene har kommet så langt på denne tiden av året.
Tulipanene er jeg veldig spent på. Kjøpte mange nye i fjor: Viridiflora Nightrider og Fringed Curly Sue.
Håper på fine bilder av disse etterhvert.





tirsdag 3. april 2012

PELARGONIAER PÅ PÅSKEFERIE


Vi koser oss på hytta i Valdres, og mine minste pelargonier er med på Påskeferie og koser seg med litt vårsol i kjøkkenvinduet.
Her vises:
Mårbacka mørk og Dr.Ingrid
P.Gibbossum
Frensham
Nan West
Appleblossum, Rosebud
Rocky Mountain
Lord Bute
++
Jeg benytter næringsrik blomsterjord, tilsatt vermiculite og perlite (dette gjør jorden luftigere og den holder bedre på fuktigheten). Under vanning lar jeg de stå noen minutter i et plastkar. Opplever at små stiklinger har det best om de får trekke vann nedenifra. Etter hvert tilsetter jeg litt blåkorn gjødsel som jeg oppløser i vann. Deretter gjenstår det å krysse fingrene og håpe på at de vokser seg til store vakre planter. Da blir det gledens dager for hobbygartneren!
Har for øvrig kjøpt flere stiklinger hos Vasilka Larsen på Pelargoniumnettet i år. 


PÅSKEPYNT

 Livet er deilig når man kan lage små koselige dekorasjoner ut av mange perleblomstløker i egne komponerte potter med mye levende lys, grønne mosedotter og visne grener plukket rundt hyttetomta.  Påskehilsen fra Valdres!